Hääkuvauksen muistilista hääparille

Hääkuvaaja on ruuan ja hääpaikan jälkeen yksi isoimmista rahallisista satsauksista hääpäivään. Ja ihan syystäkin, hyvät hääkuvat ovat pitkäiaikainen muisto tärkeästä päivästä vielä vuosikymmenten jälkeen. Juuri sen takia kuvaajan valinta on todella tärkeää. Hyvä kuvaaja saa ikuistettua päivänne juuri sellaisena kuin se on ja toimittaa teille sovitusti kauniit ja laadukkaat kuvaajat. Huono kuvaaja taas voi olla musertava pettymys, jos kuvat ovat epäonnistuneita tai pahimmassa tapauksessa niitä ei koskaan edes saa itselleen.

Osa pareista luottaa tuttavaan tai perheenjäseneen kameran kanssa, mutta itse suosittelen ehdottomasti ammattilaisen palkkaamista työhön. Ammattilainen saa laadukasta kuvaa vaikeissakin olosuhteissa, osaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja näkee ne pienet tärkeät hetket.

Kuvaajan valinta

Tästä on ohjeita netti pullollaan, joten käyn tämän aiheen vain nopeasti läpi:

  1. Mieti oma budjettisi minkä olet valmis kuvauksista maksamaan. Kuvausten haarukka on todella iso ja yleensä taito ja hinta korreloivat hyvin

  2. Mieti minkä tyyliset hääkuvat miellyttävät sinua ja tutustu laajasti eri kuvaajien portfolioihin. Hyvä tapa saada kattava kuva kuvaajan ammattitaidosta on pyytää nähtäville yksi asiakkaalle toimitettu galleria. Kuka tahansa saa muutaman hyvän kuvan portfolioon, mutta koko päivän kattava kuvagalleria kertoo kuvaajan todellisen tason.

  3. Valitse kuvaaja josta tuleee hyvät “vibat”. Kuvaaja tulee kulkemaan rinnallasi koko päivän, joten kemioiden kohtaaminen on tärkeeä. Hyvä kuvaaja on myös taitava sosiaalisesti ja hänen läsnäolonsa on luontevaa ja stressiä poistavaa - ei stressiä lisäävää. Kuvaajalla pitää olla taito olla sopivan huomaamattomasti ja luontevasti läsnä.

  4. Kun sopiva kuvaaja on löytyny, ota häneen yhteyttä ja pyydä vielä tarjouspyyntö esimerkiksi sähköpostitse, niin vältytte yllätyksiltä esimerkiksi matkakulujen osalta.

Suunnittelupalaveri

Kuvaajan kanssa kannattaa ehdottomasti pitää suunnittelupalaveri, vähintäänkin etäyhteyksillä jos välimatka on pitkä. Suunnittelupalaverissa tulisi käydä koko päivän aikataulu kattavasti läpi ja miettiä yhdessä milloin ja missä potretit otetaan. Kannattaa myös jo tässä vaiheessa keskustella kuvaajan kanssa jos potrettien tyylissä on jotain tiettyä mitä haluaa tavoitella. Parhaimmillaan potreteista saa juuri parin näköiset kun niistä on yhdessä keskusteltu ja niiden teemat on suunniteltu yhdessätuumin. Tämä on myös hyvä hetki kysellä kuvaajalta kuvauksiin liittyviä yksityiskohtia, sekä esittää toiveita ja huoliaan esimerkiksi kameran edessä olemisen haasteista.

Annan itse mielelläni vinkkejä muutoinkin häiden suunnitteluun liittyen, kuvaajat näkevät vuosittain toistakymmentä hääjuhlaa, joten heillä on monesti hyvä näkemys siitä mitkä asiat esimerkiksi aikataulussa voivat olla haasteellisia.

Aamun valmistelut

Olen itse sitä mieltä että kuvaajan on hyvä olla mukana aamusta alkaen. Aamulla on hyvin aikaa tutustua morsiameen ja sulhaseen ja samalla häiden ydinporukka tottuu siihen että kuvaaja pyörii “nurkissa” koko päivän. Samalla ehtii hyvin kerrata päivän kulkua. Kokenut kuvaaja on myös hyvä apu rauhoittelemaan stressaavia kaasoja tai morsianta :D

Potretit ja first look

Pyrin itse viemään portretti ja first-look kuvaukset läpi noin puolessatoista tunnissa. Potrettikuvaukset voivat monelle suomalaiselle kameraa kaihtavalle olla yksi stressaavimpia asioita päivässä, mutta itse pyrin rakentamaan kuvauksista aina ihanan ja positiivisen kokemuksen. Ohjaan paria liikkumaan, suutelemaan, halailemaan ja nauttimaan päivän ainoasta hetkestä jolloin he saavat olla kaksin (tai no kuvaajaa lukuunottamatta kaksin). Potrettikuvissani onkin mukana parin näköistä elämää ja tunnetta, mitään jäykkiä pönötyskuvia ei kuvauksissa tehdä. Paitsi tietenkin ne pakolliset Wes Anderson tyyliset superpönötyskuvat.

Itse suosittelen ottamaan kuvauksiin mukaan yhden kaasoista, jotta paikalla on apua esimerkiksi tavaroiden kantamiseen, kimpun pitämiseen ja helman asetteluun.

Vihkimen ja juhlat

Vihkikaava on monesti hyvin samanlainen, joten kokenut kuvaaja kyllä tietää tarkalleen missä kohdin hänen tulee olla kuvaamassa mihinkin aikaan. Kokeneen kuvaajan kanssa ei siis tarvitse pelätä että suutelukuvat tai muita tärkeitä hetkiä jää kuvaamatta. Itse pyrin kuvaamaan vihkimisen aikana myös vieraiden tunteita, etenkin perheenjäsenten tunneskaalaa.

Vihkimisen jälkeen otetaan monesti ryhmäkuvat ja perhekuvat. Näitä varten pyydän yleensä parilta listaa erilaisista komboista millä perhekuvat halutaan ottaa. Tässä kohdin on myös iso apu kaasoista ja bestmaneista, jotka voivat kerätä jo valmiiksi tarvittavat ihmiset kuvauspaikan lähelle.

Juhlissa kuljen aikataulun mukaisesti ikuistaen huomaamattomasti ohjelmat ja puheet, sekä ennenkaikkea ne pienet hetket ja tunteet. Suudelmat, onnen kyyneleet, naurut ja pienet kosketukset. Pyrin olemaan paikalla kuin yksi vieraista, jotta kaikilla paikalla olevilla on rentoutunut olo eikä kameraa edes huomaa. Monesti varastan parin vielä hetkeksi auringonlaskun aikaan, pari saa pienen hengähdystauon ja muistoksi ihania auringolaskukuvia illan hämärtyessä.

Ihmisten lisäksi kuvaan aina paljon detaljikuvia ja ikuistan koristellun juhlapaikan tunnelmaa, morsiamen asun yksityiskohtia ja sormuksia.

Kuvien toimittaminen

Kannattaa selvittää jo etukäteen miten ja missä vaiheessa kuvauksesta laskutetaan, milloin kuvat toimitetaan ja millaisessa muodossa ne toimitetaan. Etukäteen on myös hyvä selvittää kuvaajan kanssa kuvien käyttö, eli saako kuvilla osallistua esimerkiksi kilpailuihin.

Tässä on varmasti isoja vaihteluita, mutta itse toimitan seuraavan parin päivän aikana pienen kymmenen kuvan fiilistelygallerian, jotta tuoretta liittoa pääsee juhlistamaan myös sosiaalisessa mediassa. Koko gallerian lähetän parille kahden viikon sisällä kuvauksesta.

Edellinen
Edellinen

Katukuvausta Helsingissä

Seuraava
Seuraava

What’s in my camera bag?